Interview for Medieinstitutet

Interview by Andrea Kruse for Medieinstitutet.

_________________________________________________________________________

1794549_10151870607691199_1772240092_n

Namn: Yasmine Wilterius
Bor: Svedmyra
Yrke: Frilans inom film och tv
Filmer man måste se: Stora episka filmer som Gladiator, Cabaret och Sagan om Ringen.

 

Ny roll varje dag

Ena dagen kan Yasmine Wilterius bli filmad när hon dricker kaffe, en annan dag sitter hon i kontrollrummet under en TV-inspelning. Dagarna ser olika ut när man arbetar både framför och bakom kameran.

Förmiddagen har spenderats utomhus på en regnig reklamfilmsinspelning. Yasmine Wilterius har i dag varit skådespelare, men brukar växla mellan att stå framför och bakom kameran. Huttrande efter att ha varit ute i det ruggiga vädret leder Yasmine vägen till en sushirestaurang vid Mariatorget. Det rödbruna håret är vindrufsigt och den bruna skinnjackan, sjalarna och de svarta jeansen är fortfarande blöta efter utomhusvistelsen.

Tidigt insåg Yasmine att hon ville arbeta med tv och film. Ursprungligen var det skådespelaryrket som lockade. Till gymnasiet sökte hon teaterlinjen på St: Eriks gymnasium, var på casting och kom in. Yasmine tackade ja till platsen trots att syokonsulenten på högstadiet avrådde henne från att söka utbildningen. Skådespelare var inget yrke att satsa på enligt syon.

Samma sommar åkte Yasmine till Grekland. Under resan fick hon ett mail där det stod att hon kommit in på andrahandsvalet Kärrtorps Gymnasium. Yasmine blev förvånad då hon redan hade tackat ja till teaterlinjen.
Då pratade jag med syokonsulenten. Hon trodde efter vårt möte att jag hade ändrat om ettan och tvåan och hade ändrat utan min vetskap första och andra placeringen, så då kom jag in på Kärrtorps Gymnasium.

Yasmine började TV/Film på Kärrtorps Gymnasium. Det var under denna tid som hon upptäckte att hon ville jobba med tv och film framöver. Efter gymnasiet studerade Yasmine filmvetenskap på Filmhuset och drama på Södertörn. Detta följdes av en utbildning inom TV-produktion på Medieinstitutet.

Visst har Yasmine funderat på hur det skulle ha varit om hon gått teaterlinjen istället. Samtidigt ångrar hon inte att det blev som det blev.
Mitt liv hade sett ut på ett annat sett, det hade jag inte velat heller.

I dag har Yasmine främst arbetat bakom kameran. Hon har bland annat varit scripta och regissör för kortfilmer och musikvideos. På större produktioner som Idol eller Big Brother har hon exempelvis varit produktionsassistent, arbetat med manus, livesändning och arbetat i kontrollrummet.

Många inspelningar är minnesvärda. Yasmine förklarar med inlevelse vilken stämning och teamkänslan som kan uppstå under en inspelning, som vid inspelningen av Oskyldigt Dömd.
Vi stod ett stort team mitt ute i natten. Det var snöfall, alla stod och koncentrerade sig. Skådespelarna stod med filtar och frös. Stämningen och att man är där och vet att man gör något snyggt tillsammans. Mitt i natten under kyla och alla koncentrerar sig på vad som ska göras som ett team. När teamkänslan är rätt, då är det bra.

Arbetstiderna inom TV- och filmbranschen är varierande. Inom TV och eventjobb kan det bli sena tider för Yasmine. Under inspelningen av Big Brother för några år sedan, var det långa pass som gällde. Vissa pass var på ett helt dygn. Säng fanns på jobbet men det fanns sällan tid för att sova. Istället fick Yasmine sova i stolen inne i kontrollrummet och bli knackad på om något hände.

Efter att ha arbetat främst bakom kameran, har Yasmine nu börjat ställa sig framför. Genom att ha berättat för bekanta i branschen att hon tycker det är kul att stå framför kameran, har det lett till att flera har bett henne hoppa in i mindre roller. Yasmine räknar upp några av rollerna hon har haft.
Jag har varit med i lite reklamfilmer, druckit kaffe och blivit räddad av en brandman. Sen har jag gjort reklam för Plannja tak. Jag har stått och tittat på jättefint tegel, hållit om en kille och sagt ”det där taket ska vi köpa!”. Sen har jag varit med i några kortfilmer också.

Senast igår var Yasmine på en casting för en kommande tv-serie, via statist.se där hon är skriven som statist och skådespelare. Yasmine har sett båda sidorna av en casting, då hon även har arbetat med casting och castingbolag på Idol, Talang och West End Star. Hon vet hur det känns att både filma och spela emot folk som går på dessa, men även att vara den som går på själva castingen. Kunskapen kring hur det funkar åt båda hållen påverkar Yasmine positivt då hon själv går på dessa.
Det är lättare att hantera stressen bakom när man vet om att de andra är nervösa också.

Oväntade moment för att se hur personen reagerar är vanligt vid castingstillfällen. Vid Roy Anderssons casting för ”Du levande”, fick Yasmine och de andra sökande stå i kö ute i snö och kyla. När hon kom in blev hon hämtad av två killar varav den ena hade en handkamera som redan var igång. Handkameran följde Yasmine ända in till studion där en annan kamera var uppriggad. Under hela castingen gick killen med handkameran runt henne och var ett störande moment genom att peta och putta till henne.

Yasmine har mycket på gång men frilansbranschen är tuff. Det gäller att vara framme hela tiden och många som börjar i branschen skolar om sig efter ett tag. Ibland hör folk av sig till Yasmine efter något år och frågar om hon är kvar i branschen, då det är många som ger upp på vägen. Konkurrensen är stor och många erbjuder sig att jobba gratis. Hon har själv varit en av dem, men nu är hon inne i branschen och jobbar inte gratis längre.

Yasmine skrattar och säger:
– Är man ihärdig och en jobbig jävel så håller man sig kvar.’